Pages Menu

Categories Menu
Stoppot skład. Jak stosować Stoppot?
Tak jak przyczyn pocenia jest nie mało również środków zapobiegających jest wiele. Wśród nich można wyróżnić Stoppot


Aby poprawić jakość życia nadpotliwość powinna być właściwie
Tipsy wzory wiosenne. Gorące trendy w zdobieniach sztucznych paznokci - tipsy żelowe wzory french.
Paznokcie to element dłoni, który kobiety lubią ozdabiać. Długie i zadbane paznokcie są symbolem kobiecości, a ich właścicielka
Stoppot opinie. Skuteczność produktu Stoppot.
Stoppot to produkt o szybkim, skutecznym oraz długotrwałym działaniu. Preparat ten poza tym, że był badaniom klinicznym, dodatkowo zostały przeprowadzone badania ankietowe
Cera bez niedoskonałości - maseczka na pory na nosie. Wągry zaskórniki rozszerzone pory;
Oczyszczanie twarzy jest jednym z najważniejszych elementów codziennej pielęgnacji. Stosowanie peelingów i maseczek powinno wejść
Leczenie trądziku i usuwanie przebarwień Wrocław
Trądzik to problem, z którym wbrew pozorom zmagają się nie tylko ludzie młodzi, ale także osoby dorosłe. Nie jest on łatwy do wyleczenia, a cera trądzikowa wymaga odpowiedniej
Szkolenia mezoterapia igłowa- niezbędnik każdej kosmetyczki
Chcesz zdobyć uprawnienia lub poszerzyć zakres swoich umiejętności z zakresu kosmetologii? Medycyna estetyczna to prężnie rozwijająca się gałąź medycyny, z której
Laserowe usuwanie owłosienia Warszawa
Dzisiejsze kanony piękna wymagają usuwania zbędnego owłosienia. Większość kobiet codziennie stosuje różnego rodzaju sposoby, aby pozbyć się niechcianych włosów z nóg i pach. Te sposoby

Posted by on wrz 6, 2017 in Zdrowie |

Przemiana fruktozy

Fruktoza pożywienia jest zawarta w cukrze buraczanym i trzcino¬wym (cząsteczka sacharozy składa się z cząsteczki glukozy i cząsteczki fruk¬tozy), miodzie, owocach. Głównym miejscem jej przemiany jest wątroba, która zawiera swoisty enzym — fosfofruktokinazę, katalizującą reakcję fosforylacji tego cukru do fruktozo-l-fosforanu. Ten ostatni ulega z kolei rozpadowi przy
ATP udziale aldolazy B na 2 triozy: aldehyd D-glicerynowy i fosfodihydroksyaceton, stanowiący metabolit glikolizy. Także aldehyd D-glicerynowy zostaje pod wpływem swoistych kinaz włączony do cyklu Embden-Meyerhofa-Parnasa. W dalszym ciągu przemiana tych metabolitów biegnie albo w kierunku pirogro- r.ianu i mleczanu, albo w kierunku syntezy glukozy. W wątrobie przeważa ten drugi typ przemian.
Fruktoza może wejść na szlak glikolizy także w inny sposób: pod wpływem heksokinazy cukier ten zostaje przekształcony do fruktozo-6-fosforanu, bądź też fruktozo-l-fosforan ulega fosforylacji przez swoistą 1-fosfofruktokinazę do lruktozo-l,6-difosforanu . Prawdopodobnie w ten sposób następuje fosforylacja fruktozy w tkankach poza wątrobowych, przede wszystkim w mięśniach i tkance tłuszczowej, które metabolizują niewielką ilość tego cukru.
Przemiana fruktozy w wątrobie przebiega szybciej aniżeli glukozy, co jest wynikiem dużego powinowactwa fruktokinazy do substratu. Szybszy metabo¬lizm fruktozy powoduje w razie dostatecznej podaży tego cukru odkładanie się w hepatocytach większej ilości glikogenu aniżeli po podaniu równoważnej ilości glukozy, a w razie dożylnego wlewu roztworu fruktozy — występowanie hiperlaktacydemii i kwasicy mleczanowej. Obserwuje się także zwiększone wytwarzanie kwasu moczowego i hiperurykemię, prawdopodobnie wskutek większego zużytkowania ATP i rozpadu nukleotydów adeninowych.
Ponieważ wątroba jest głównym miejscem przemiany fruktozy i w jej cho¬robach przemiana tego cukru ulega zwolnieniu, wykorzystuje się oznaczenie szybkości oczyszczania krwi z egzogennej fruktozy jako próbę czynnościową tego narządu. W rzadkich przypadkach stwierdza się genetycznie uwarunkowa¬ny niedobór fruktokinazy lub aldolazy B, co powoduje gorsze wykorzystanie fruktozy i przechodzenie jej do moczu (tructosuria). W razie niedoboru aldola¬zy B fruktozuria kojarzy się z występowaniem po spożyciu cukru lub pokar¬mów zawierających fruktozę gwałtownych objawów hipoglikemii, spowodowa¬nych konkurencyjnym blokowaniem przez fruktozo-l-fosforan niektórych en¬zymów (fosfoglukomutazy).
Szlak poliolowy. Fruktoza w organizmach ssaków i u człowieka może być wytwarzana z glukozy. Droga przemian wiedzie przez sorbitol (glucitol), stąd ten tor przemian nazwano szlakiem poliolowym Glukoza ulega najpierw redukcji do sorbitolu w reakcji katalizowanej przez reduktazę aldozową i NADPH, w drugim etapie sorbitol zostaje utleniony do fruktozy w obecności dehydrogenazy sorbitolu i NAD. Chociaż w zasadzie są to reakcje odwracalne, w warunkach zwiększonej podaży glukozy przebiegają one jednokierunkowo do sorbitolu i fruktozy, co jest wynikiem małego powinowactwa reduktazy aldozowej do glukozy. Ilość wytworzonego sorbitolu i fruktozy zależy od po¬daży glukozy i wzrasta w stanach hiperglikemii. Dotyczy to narządów, w których transport glukozy do wnętrza komórki nie zależy od insuliny i w których obecna jest reduktaza aldozowa. Do takich narządów należą: pęcherzyki na¬sienne, łożysko, komórki Schwanna nerwów obwodowych, soczewka, śródbłonek naczyniowy. Ponieważ poza hepatocytami przenikanie sorbitolu przez błonę komórkową następuje powoli, w razie hiperglikemii dochodzi do nadmiernego wewnątrzkomórkowego gromadzenia się sorbitolu w wyżej wymienionych narządach. Tym zaburzeniom przypisuje się znaczenie w rozwoju niektórych późnych powikłań cukrzycy (polineuropatia, zaćma).