Pages Menu

Categories Menu
Jak dobrać podkład przez Internet. Idealnie dobrany podkład. Naturalne podkłady do twarzy
Podstawą udanego makijażu jest nieskazitelna skóra. Drogie cienie i pomadki będą źle prezentować się, gdy koloryt naszej skóry
Piękne dłonie na bardzo długi czas. Manicure hybrydowy marki lakierów (Warszawa opinie)
Ostatnio bardzo modnym sposobem na zdobienie paznokci stał się manicure hybrydowy. Polega on na stosowaniu specjalnych baz, lakierów
Kurs makijażu permanentnego - makijaż permanentny ust Poznań
Wiele kobiet codziennie wykonuje makijaż. Nie ma co się oszukiwać - w makijażu większość z nas wygląda zdecydowanie lepiej, niż bez niego, a wyglądając lepiej,
Tipsy wzory wiosenne. Gorące trendy w zdobieniach sztucznych paznokci - tipsy żelowe wzory french.
Paznokcie to element dłoni, który kobiety lubią ozdabiać. Długie i zadbane paznokcie są symbolem kobiecości, a ich właścicielka
Oblicz bmi- pomoże Ci kalkulator online
Prawidłowy Body Mass Index, czyli BMIi pozwoli Ci cieszyć się zdrową sylwetką. W dzisiejszych czasach wiele osób ma nadwagę, a tym samym ich bmi jest powyżej normy. Prawidłowy indeks
Postaw na płomienną rudość. Ruda farba do włosów z rozjaśniaczem
Zmiana koloru włosów to najlepszy i najszybszy sposób na zmianę swojego wizerunku. Warto jednak dobrze ją przemyśleć, bo im bardziej drastyczna metamorfoza,
Rankingi dotyczące suplementów diety
Moda na wysportowaną, szczupłą sylwetkę trwa. Poddają się jej zarówno Panie jak i Panowie. Tym drugim jednak bardzo często zależy również na zbudowaniu odpowiedniej masy ciała. Angażując

Posted by on mar 1, 2021 in Kalejdoskop |

Krem z fasoli

Krem z fasoli

Zupa na bazie fasoli to jeden z tych przepisów, które znajdują tyle samo miłośników, co przeciwników. W tradycyjnych przepisach moczona całą noc fasola, była następnie gotowana na wywarze z wędzonki i doprawiana całą masą przypraw. Moda na zupy kremy doprowadziła jednak do odkrycia tej roślin strączkowej na nowo, a zupa krem fasolowa może stać się stałym punktem w domowym jadłospisie.

Jak przygotować krem z fasoli?

Do przygotowania kremu z fasoli potrzebne będą jedna szklanka lub puszka fasoli w zalewie, dwie łyżki oliwy, dwa ząbki czosnku, średnia cebula, 250 g korzenia pietruszki, 400 ml bulionu warzywnego, 150 g ziemniaków, dwa listki laurowe, sól, pieprz i pół szklanki śmietanki kremowej 30%. W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę i czosnek. Dodajemy pietruszkę i ziemniaki, a potem dusimy całość przez mniej więcej dziesięć minut. Następnie dodajemy fasolkę, bulion i przyprawy. Całość gotujemy aż warzywa będą miękkie. Wówczas wyciągamy liście laurowe i dodajemy do środka śmietanę i opcjonalnie pół szklanki mleka, a wywar z warzywami miksujemy za pomocą blendera aż do uzyskania jednolitego kremu. Na tym etapie można również dodać do kremu odrobinę soku z cytryny i kminu rzymskiego, które podkreślą smak fasoli i wniosą do potrawy odrobinę egzotyki.

Z czym podawać krem z fasoli?

Aksamitny smak kremu z fasoli można urozmaicić grzankami smażonymi na maśle z czosnkiem. Jak wszystkie kremy, również ten wariant pięknie będzie wyglądał podany w miseczce z ozdobnym listkiem świeżej bazylii albo mięty meksykańskiej na górze. Jeśli chcemy zrobić szczególne wrażenie na gościach, można na szczycie gęstego kremu ułożyć nieco sera koziego, smażonej cebulki i ziół. Dzięki temu zupa będzie nie tylko pięknie wyglądała, ale również zyska dodatkowe walory smakowe. A jeśli chcesz nieco urozmaicić konsystencję zupy, możesz ozdobić ją prażonymi migdałami i słonecznikiem. Zupa fasolowa w takich odsłonach zupełnie odbiega od przepisów sprzed kilku dekad i zyskuje amatorów, nawet wśród ludzi, którzy deklarują, że nie lubią fasoli.